nedeľa, 18. augusta 2013

Zemiakové pirohy


Typické slovenské jedlo, stvorené na sobotný obed. So slivkovým lekvárom sú famózne :)

Ingrediencie
* 150 g hladkej múky
* 150 g polohrubej múky
* 300 g varených pretlačených zemiakov
* soľ
* 1 vajce

* slivkový lekvár na plnku
* tradičné maslo na poliatie 



Postup prípravy:
1.krok
Hladkú múku rozmiešame s polohrubou múkou, pridáme varené pretlačené zemiaky, soľ, vajce a vypracujeme cesto.

2.krok
Rozvaľkáme ho na múkou posýpanej doske. Rozvaľkané cesto si pokrájeme na štvorce a do stredu dáme slivkový lekvár. Pirohy preložíme a cesto okolo lekváru popritláčame.

3.krok
Takto pripravené pirohy dáme do osolenej vriacej vody a zľahka zamiešame vareškou, aby sa neprilepili na dno.
Keď voda začne vrieť a pirohy vyjdu na povrch, vyberieme ich dierkovanou vareškou, dáme do misy a hneď polejeme rozpusteným maslom. 

4.Krok
Podáme ešte teplé, takéto sú výborné. Môžeme si ich posýpať kryštálovým cukrom a trocha posoliť :)


mňam