piatok, 1. marca 2013

Bratislavské rožky


Ingrediencie
Cesto:
* 200 g masla (alebo palmarínu)
* 80 g práškového cukru
* 2 žĺtky
* 2 vajcia
* 500 g hladkej múky
* trocha soli
* 30 g droždia
* 300 ml mlieka

Plnka:
* 150 g mletých orechov
* 6 lyžíc mlieka ( smotany )
* 60 g mletých piškót
* 40 g medu
* 80 g práškového cukru
 * 1 bal. vanilkového cukru

Postup prípravy:
Cesto:
Maslo s cukrom vymiešame, pridáme žĺtky, vajcia a spolu vymiešame. Potom pridáme múku, soľ a droždie vykysnuté v mlieku. Dobre vypracujeme a necháme vykysnúť. 
Vykysnuté cesto dáme na múkou posypanú dosku, rozdelíme na dva diely, každý diel osobitne vyvaľkáme, pokrájame na odĺžniky, natrieme plnkou, stroíme do tvaru rožkov a necháme podkysnúť. 
Potom poukladáme na vymastený plech, potrieme žĺtkom a v dobre vyhriatej rúre upečieme 12 minút pri teplote 200C

Orechová plnka:
Mleté orechy zalejeme mliekom, pridáme mleté piškóty, med, cukor a vanilkový cukor a všetko spolu premiešame. 

Maková plnka:
Mak, práškový cukor, vanilkový cukor, citrónová kôra a podlejeme vodou a varíme pokiaľ sa voda neodparí. 

mňam