sobota, 19. januára 2013

Jablkový koláč

Ingrediencie
Cesto:
* 300 g hladkej múky
* 1/2 bal. prášku do pečiva
* 1 lyžica mletej škorice
* 50 g práškového cukru
* kôra z 1/2 citróna
* 80 g masla (alebo palmarín)
* 1 vajce
* 5 lyžíc pochúťkovej smotany

Jablková plnka:
* 1 kg jabĺk
* 30 g masla
* 100 g kryštálového cukru
* 50 hrozienok :)
* mletá škorica (podľa chuti)

Postup prípravy:
Cesto:
1) Múku s práškom do pečiva, so škoricou a s cukrom preosejeme a vsypeme do misky. Pridáme postrúhanú citrónovú kôru, maslo, vajce smotanu a zamiesime cesto, ktoré rozdelíme na dva diely.

2)Jeden diel vyvaľkáme, dáme na plech, potrieme jablkovou plnkou, zakryjeme druhým vyvaľkaným dielom, popicháme vidličkou a vrch potrieme mliekom a upečieme. do zlatista. (pečieme pri teplote cca 180C )

3) Upečený a vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom v ktorom sme zmiešali vanilkový cukor a pokrájame.

Jablková plnka:
1) Očistené jablká pokrájame na plátky (alebo kúsky), podusíme na masle, pridáme cukor, hrozienka, škoricu a zamiešame.

Tip:
Ak chceme tento koláč pripraviť do tortovej formy použijeme len polovičnú dávku z jednotlivých surovín.
mňam :)